Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René
Het is iets waar we het liefst niet mee bezig zijn, maar toch over moeten nadenken: de uitvaart. Bij een uitvaart komt namelijk aardig wat kijken. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de persoon zelf wanneer deze speciale wensen wil opnemen in het testament.
Niet alleen moet men nadenken over de locatie, maar ook over het aantal gasten, het verloop van de dag, het type graf en de kist. Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl helpt graag een handje en heeft daarom een checklist opgesteld voor het organiseren en goed regelen van een uitvaart.
Wat kun je lezen op deze pagina?
Voor de dood – checklist
Al voor de dood kan een hoop geregeld worden om het makkelijker te maken voor de nabestaanden. Dat kunnen financiële zaken zijn, maar ook praktische zaken rond de uitvaart zelf.
- Uitvaartverzekering: Heb je een uitvaartverzekering afgesloten? Een uitvaartverzekering dekt kosten die komen kijken bij een uitvaartverzekering en vaak minimaal € 6000,- bedragen. Door op tijd een uitvaartverzekering af te sluiten heb je hier geen omkijken meer naar en zadel je nabestaanden niet op met hoge uitvaartkosten. Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen om de beste te vinden.
- Testament opstellen: In een testament kun je vrijwel alles opstellen dat na de dood moet gebeuren. Wil je afwijken van het wettelijk erfrecht, dan kan de verdeling van de erfenis in een testament worden vastgelegd. Ook zaken rond de uitvaart zelf en de invulling hiervan kunnen in het testament worden vastgelegd. Een testament moet worden opgesteld door een notaris.
- Donorcodicil: Geef aan of je orgaan- en/of weefseldonor wilt worden. Na de dood kunnen organen en weefsels het leven redden van mensen die ze nodig hebben. Vooralsnog moet je het doorgeven wanneer je donor wilt zijn. In de toekomst wordt dit hoogstwaarschijnlijk verandert in een systeem waar je moet aangeven dat je geen donor wilt zijn. Op het moment van schrijven moet deze wet nog worden aangenomen door de senaat.
Na de dood
Direct na de dood moeten de nabestaanden enkele dingen regelen. Dat heeft niet alleen te maken met de uitvaart zelf, maar ook met administratieve eisen.
- Vaststellen overlijden: Een schouwarts moet officieel de dood van de persoon vaststellen. Ligt de persoon in het ziekenhuis, dan gebeurt dit meestal vrijwel direct na het overlijden. Overlijdt iemand echter thuis of elders, dan moet de schouwarts langskomen hiervoor.
- Uitvaartverzekeraar op de hoogte stellen: Stel ook zo snel mogelijk de uitvaartverzekeraar op de hoogte. Deze zal nu het proces in gang zetten waarbij het gedekte bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van geld of diensten, afhankelijk van het type uitvaartverzekering. De verzekeraar kan vaak ook assisteren bij andere zaken die geregeld moeten worden door de nabestaanden
- Familie en vrienden inlichten: Familie en vrienden van de overledene moeten ingelicht worden van het overlijden. Is het niet volledig bekend met wie de overledene contact had, dan bieden sociale media hierbij tegenwoordig vaak uitkomst. Naaste vrienden en familie worden vaak zo snel mogelijk op de hoogte gesteld, terwijl personen die verder van de nabestaanden pas worden ingelicht wanneer er een moment voor afscheid is vastgesteld.
- Abonnementen, verzekeringen, accounts: Tijdens het leven verzamelt de gemiddelde persoon talloze abonnement, verzekeringen en andersoortige accounts. Deze moeten na de dood worden stopgezet. Soms is het hierbij nodig om een akte van overlijden te overleggen, als bewijs dat de persoon is overleden. Bij personen die georganiseerd waren is het vaak vrij eenvoudig om alles terug te vinden on administratie, maar dit is niet altijd het geval. Vaak is het echter voldoende om simpelweg een maand de post in de gaten te houden. Zo kan snel gezien worden waar iemand lid of verzekerd was.
Uitvaart organiseren – checklist
Het organiseren van de uitvaart neemt vrij veel tijd in beslag, omdat men met veel zaken rekening moet houden. In Nederland vindt de uitvaart doorgaans vijf dagen na het overlijden plaats, maar dit is geen harde eis. Vanaf 36 uur na het overlijden mag iemand al begraven of gecremeerd worden.
De volgende checklist helpt om een uitvaart efficiënt en gestructureerd te organiseren:
- Opbaring: Bepaal of de opbaring thuis of in een mortuarium is, geef dit door aan de uitvaartverzorger.
- Kleding: De directe nabestaanden zijn, als de overledene dit niet eerder zelf heeft bepaald, verantwoordelijk voor de kleding en sieraden die de overledene draagt. Neem hiervoor de tijd en probeer ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is over de uiteindelijke keuze.
- Locatie uitvaart: Bepaal, voor zover dit nog niet duidelijk was, de locatie van de uitvaart. Via de uitvaartverzorger kan een moment voor de uitvaart georganiseerd worden.
- Route rouwstoet: Bepaal in navolging van de locatie van de uitvaart ook de route die de rouwstoet moet afleggen. Houd hierbij rekening met het aantal volgauto’s.
- Drukwerk: Maak samen met de uitvaartverzorger rouwdruk om naar familie, vrienden en kennissen van de overledene te sturen. Raadpleeg een adresboek of social media-account om te achterhalen wie een kaart moet krijgen.
- Invulling uitvaart: Er moet nagedacht worden over de invulling van de uitvaart, waaronder: wie zegt er iets over de overledene, wie mag vooraan zitten, hoe lang moet de dienst duren, wat moet er verteld of getoond worden, enzovoorts.
- Kist: Bepaal welke kist de overledene krijgt. Bij een standaarduitvaartverzekering is er vaak een simpele kist inbegrepen, maar er kan ook gekozen worden voor een meer luxe kist van ander hout.
- Bloemstukken: Kies bloemstukken uit en bepaal wie deze tijdens de begrafenis of crematie mag neerleggen.
- Catering: Doorgaans is koffie, thee en cake inbegrepen bij de uitvaart, wanneer een normale uitvaartverzekering wordt afgesloten. Er kan ook voor een meer uitgebreide catering worden gekozen. Zo is het, met name bij relatief jonge mannen, steeds populairder om bier te schenken bij een uitvaart.