Scheiden en de uitvaartverzekering

scheiding

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 door Erwin en René

Als je gaat scheiden kan dit gevolgen hebben voor je uitvaartverzekeringen. Een echtscheiding luidt doorgaans een intense periode in. Na jaren van samenzijn breekt een periode aan waarin men een nieuw leven moet inrichten. Dat is zwaar voor alle betrokkenen en heeft bovendien gevolgen voor veel praktische zaken, waaronder financiële.

Ook voor veel verzekeringen kan een scheiding gevolgen hebben, waaronder de uitvaartverzekering. Uitvaartverzekeringen worden namelijk vaak voor een heel gezin afgesloten. Wordt gezin opgebroken door een scheiding, dan moet ook de afgesloten uitvaartverzekering worden aangepast.

Type uitvaartverzekering

Bij een scheiding is het allereerst belangrijk om er zeker van te zijn wat voor uitvaartverzekering is afgesloten. Bij gezinnen wordt vaak gekozen voor een gezinspolis, waarbij de ouders verzekerd zijn en kinderen onder de 21 jaar vaak gratis zijn meeverzekerd.

Dat is echter niet altijd het geval. Heb je ooit een persoonlijke uitvaartverzekering afgesloten waarbij gezinsleden niet zijn meeverzekerd, dan hoeft er in principe niets te veranderen, behalve algemene gegevens zoals de woonlocatie.

Gezamenlijke uitvaartverzekering

Ook wanneer er een gezamenlijke uitvaartverzekering is afgesloten hoeft er echt vaak niet heel veel te veranderen. Hoewel de verzekering voor het gehele gezin is afgesloten, hanteren de meeste uitvaartverzekeraars aparte polissen voor iedere meeverzekerde persoon.

De uitvaartverzekeraar kan deze polissen dus zonder problemen van elkaar scheiden. Dit betekent wel dat de premie opgedeeld wordt. Waar eerste een premie voor het gehele zin werd betaald, is dit nu bijvoorbeeld één premie voor een ouder en de kinderen en één premie voor de andere ouder.

Ook moeten adresgegevens bij een verhuizing gewijzigd worden. Uitvaartverzekeraars kunnen hierbij assisteren.

Ouders mogen zelf bepalen onder welke ouder zij na de scheiding vallen bij de uitvaartverzekering. Voor kinderen van 18 jaar of ouder is het een optie om hen los te laten verzekeren.

Gezamenlijke elementen uitvaartverzekering

Soms zijn er in de uitvaartverzekering elementen opgenomen die bedoeld waren voor het stel. Hierbij kan gedacht worden aan een familiegraf of een grafmonument. Het is gebruikelijk dat bij de scheiding de waarde van deze elementen wordt bepaald en vervolgens gesplitst. Is een bepaald element bijvoorbeeld € 1000,00 waard, dan wordt dit bedrag gelijkwaardig gesplitst en ondergebracht bij de afzonderlijke polissen.

Het is ook mogelijk om bij de scheiding af te zien van deze elementen, wat leidt tot een verdere verlaging van de premie. Tegelijkertijd is het voor veel personen ook een moment om de gehele dekking aan te passen en bijvoorbeeld uit te breiden.

Wij adviseren u om in het geval van scheiden contact op te nemen met uw uitvaartverzekeraar. Zij kunnen u het beste verstellen wat de impact is van de scheiding op de voorwaarden van uw uitvaartpolis. U kunnen de contactgegevens van de uitvaartverzekeraars op de volgende pagina’s vinden:

 

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team