Kan je een uitvaartverzekering eerder uitbetalen?

Uitvaartverzekering eerder laten uitbetalen

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

Uitvaartverzekering eerder uitbetalen: afkoop of verzekerd bedrag

De uitvaartverzekering eerder uitbetalen is een situatie die mogelijk is, maar er zijn wel regels aan verbonden. Bovendien is er een onderscheid te maken. Bijvoorbeeld tussen het uit laten keren van een deel van de betaalde premie en een deel van het verzekerd bedrag. Verder is het zo dat de uitvaartverzekeraars zelf de voorwaarden bepalen met betrekking tot de uitvaartverzekering eerder uitbetalen. Er zijn in het algemeen dus twee opties te onderscheiden. Dat is het afkopen van de polis en het voorschot bij terminale ziekte. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het uiteraard de bedoeling dat je de kosten van een toekomstige uitvaart dekt. Er zijn daarom strikte voorwaarden voor het eerder laten uitbetalen van het verzekerd bedrag of waarde van de polis.

Uitvaartverzekering eerder uitbetalen door afkopen polis

Het afkopen van de polis ligt in het verlengde van de uitvaartverzekering eerder uitbetalen. Je krijgt namelijk niet het verzekerd bedrag of een deel daarvan in handen. Bij het afkopen van de uitvaartpolis is het zo dat de waarde bepaalt of je geld krijgt. De waarde bestaat uit de poliswaarde minus de kosten die de uitvaartverzekeraar in rekening brengt. Je hebt ook de mogelijkheid om de polis gedeeltelijk te laten uitkeren. Je krijgt alleen geld als de afkoopkosten lager zijn dan de waarde van de uitvaartpolis. Op het moment dat je de polis afkoopt, is er geen dekking meer voor de uitvaartkosten. Je hebt natuurlijk wel altijd de mogelijkheid om de keuze te maken voor het opnieuw afsluiten van een uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering eerder uitbetalen bij terminale ziekte

Een uitvaartverzekering eerder laten uitbetalen is een mogelijkheid die bepaalde uitvaartverzekeraars bieden bij ongeneeslijke ziekte, zoals Yarden. Het gaat hier om Mijn Laatste Wensen uitvaartpolis van Yarden. Deze polis biedt de gelegenheid om een deel van het verzekerd bedrag te laten uitkeren bij terminale ziekte. Het geld dat vrijkomt, is naar eigen inzicht te gebruiken. Bijvoorbeeld om extra thuiszorg in te kopen of een laatste mooie reis naar het buitenland te maken. De uitvaartverzekering eerder uitbetalen, is in dit geval alleen mogelijk als er voor een kapitaalverzekering is gekozen. Dat betekent dat normaal gesproken na het overlijden het verzekerde bedrag beschikbaar komt. Bij een combinatiepolis is het mogelijk om 50% te laten uitkeren voor het overlijden. Bij een uitvaartverzekering in natura geldt dat er geen optie is voor een eerdere uitkering van de uitvaartpolis. Wil je de uitvaartpolis eerder laten uitbetalen? Neem dan goed de voorwaarden door.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team