Wilsbeschikking opstellen: zo werkt het

Wilsbeschikking opstellen: zo gaat dat in zijn werk

Een wilsbeschikking opstellen kan beter vroeg dan laat worden gedaan. Je hoeft niet oud te zijn om alvast een wilsbeschikking op te stellen. Zorg ervoor dat de zaken goed zijn geregeld mocht je komen te overlijden.

Veel mensen denken dat een mondelinge afspraak met hun partner genoeg is, maar dat geldt alleen voor de uitvaart. Een mondelinge afspraak geldt niet voor andere zaken zoals de erfenis, of wie de hond krijgt. Een wilsbeschikking opstellen is daarom verstandig. Er zijn twee soorten: codicil en testament.

Codicil opstellen

Een mogelijkheid voor een wilsbeschikking is een codicil, of schriftelijke verklaring. Een codicil opstellen kan je zelf. Belangrijk is dat je het codicil van datum en handtekening voorziet en dat je het met de hand schrijft. In het codicil kan je niet alles regelen. Je kunt aangeven of je begraven wilt worden of gecremeerd, je kunt aangeven wie een meubelstuk of sieraad krijgt en je kunt ook aangeven hoe de uitvaart/plechtigheid eruit moet komen te zien.

Een codicil kan echter niet alle financiële zaken regelen. Die zal dan volgens de wet gaan. Kinderen en de partner krijgen dan gelijke delen van de erfenis. Wil je zelf beslissen wat er exact gebeurt met de erfenis? Dan zal je een testament moeten opstellen.

Testament opstellen

Een testament opstellen doe je via de notaris. Je kunt alles regelen met een testament. Van geldzaken tot hoe de uitvaart eruit moet komen te zien. Het testament kan je zelf schrijven of het laten doen door een notaris. Het testament moet wel bij een notaris in bewaring worden gegeven. Een testament is, in tegenstelling tot een codicil, dus niet gratis. Een testament wordt aangemeld bij het Centraal Testamentenregister.

Wilsbeschikking opstellen: welke is de beste voor jou

Veel mensen kiezen alleen voor een codicil. Op zich is dat ook niet gek. Deze schriftelijke verklaring is voor de meeste mensen genoeg. De meeste mensen kiezen ervoor dat hun kinderen en partner gelijke delen krijgen. Daarnaast kost een codicil ook geen geld.

Wilsbeschikking opstellen en goed bewaren

Belangrijk is wel om de codicil goed te bewaren in een envelop aangezien een codicil niet wordt aangemeld bij het Centraal Testamentenregister. Maak er eventueel kopieën van die je op de computer opslaat (liefst in de cloud) of die je opbergt in een kluis of aan meerdere personen geeft, zoals je kinderen. Een testament kies je wanneer je financiële zaken officieel wilt vastleggen. Bijvoorbeeld als je iemand of een groter deel van de erfenis wilt geven of als je een donatie wilt doen aan een goed doel.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.