Overlijdensbericht schrijven: zo doe je dat

Overlijdensbericht opstellen

Het schrijven van een overlijdensbericht is geen gemakkelijke taak. In dit artikel geven wij je een aantal tips en adviezen die je in staat stellen om een overlijdensbericht op te stellen. Er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt te houden. Ook geven wij in dit artikel een aantal aanknopingspunten die houvast bieden bij het opstellen van een overlijdensbericht.

Overlijdensbericht schrijven

Een overlijdensbericht wordt doorgaans op een rouwkaart gezet. Deze rouwkaart stuur je vervolgens naar familie, vrienden en kennissen om ze op de hoogte te stellen van het overlijden en ze (eventueel) uit te nodigen voor de uitvaart. Je kunt er ook voor kiezen om een overlijdensbericht in de krant of op een website te plaatsen. In een eerder artikel schreven we al over het plaatsen van een rouwadvertentie en de daarbij behorende kosten. Dit artikel gaat specifiek in op het schrijven van een overlijdensbericht.

Rouwkaart opstellen

Iedere geval van overlijden is uniek en het mooiste is dat de inhoud en opmaak van een rouwkaart een persoonlijk karakter heeft. Gebruik de onderstaande richtlijnen voor het opstellen van een rouwkaart als inspiratie maar voel je ook vrij om er een eigen invulling aan te geven. Vaak geeft een uitvaartverzorger ook concrete adviezen bij het opstellen van een rouwkaart.

Als je een rouwkaart wilt opstellen dan kun je het beste de onderstaande onderdelen opnemen

1. Gedicht of bijbeltekst

Vaak begin je een rouwkaart met een gedicht of Bijbeltekst. Vaak kiezen de nabestaanden voor een gedicht of Bijbeltekst die de overledene mooi vond. Mocht er geen gedicht of Bijbeltekst van tevoren zijn gekozen dan zijn er genoeg mooie gedichten waar je uit kunt kiezen. Op de website van Broodkruimels tref je mooie Bijbelteksten voor op de rouwkaart.

2. Inleidende tekst

Na het gedicht of de Bijbeltekst plaats je een tekst van twee regels waarin het overlijden wordt aangestipt.

3. Naam, geboortedatum en sterfdatum overledene

Dit gedeelte komt na de inleidende tekst en spreekt voor zich.

4. Tekst omstandigheden overlijden en/of informatie over de persoon

In deze tekst van wederom twee regels kan worden gekozen voor de omstandigheden van de dood of beschrijven wat voor een persoon de overledene was.

5. Vermelding nabestaanden

In dit gedeelte noem je de nabestaanden bij naam. Denk aan de echtgenoot of echtgenote en de kinderen met hun partner en hun kinderen. Soms worden ook eventuele huisdieren genoemd.

6. Contact adres nabestaande

Hier plaats je het adres van de directe nabestaande (bijvoorbeeld de echtgenoot of het oudste kind) waar de ontvangers van de rouwkaart een brief met hun medeleven naar toe kunnen sturen.

7. Tekst over locatie en tijdstip afscheid nemen of condoleren

In het laatste stukje tekst beschrijf je waar afscheid genomen kan worden van de overledene. Bijvoorbeeld bij de uitvaart. Belangrijk is natuurlijk om het adres en de datum niet te vergeten. In sommige gevallen heeft de uitvaart al plaatsgevonden.

Richtlijnen overlijdensbericht schrijven

Voor een overlijdensbericht schrijven in een krant of voor publicatie op een website gelden in principe dezelfde richtlijnen. In een dergelijk overlijdensbericht kan je door middel van een gedicht en twee kleine stukjes tekst (elk twee regels) een persoonlijke noot aanbrengen. Het belangrijkste is om familieleden, vrienden, collega’s en kennissen te informeren over het overlijden en de uitvaart. Door je aan de gegeven richtlijnen te houden of ze als houvast te gebruiken kun je als directe nabestaande zelf een rouwkaart opstellen.

Meer informatie en inspiratie over teksten op rouwkaarten

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.