De kosten van een uitvaart blijven stijgen

Kosten uitvaart blijven stijgen

Laatst bijgewerkt op 10 april 2018 door Erwin en René

De kosten van een begrafenis blijven stijgen. Waar de kosten van een begrafenis in 2009 gemiddeld € 5.500,- bedroegen is de verwachting dat een begrafenis in 2016 gemiddeld € 7.000,- kost. De procentuele stijging van de begrafeniskosten in 7 jaar tijd is daarmee 27%. De verwachting is dat de stijging van de uitvaartkosten zich zal doorzetten. Wat betekent deze kosten ontwikkeling voor het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Impact stijging uitvaartkosten op uitvaartverzekering

Een stijging van de uitvaartkosten kan impact hebben op uw uitvaartverzekering. Bij de keuze voor een kapitaalverzekering wordt er na overlijden een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden waarmee de begrafenis kan worden betaald. Met een kapitaalverzekering is er een risico dat het uitgekeerde bedrag niet voldoende is om de uitvaart te bekostigen. Met een kapitaalverzekering wordt dus een afgesproken bedrag uitgekeerd bij overlijden. Hierdoor is er een kans aanwezig dat dit bedrag lager is dan de daadwerkelijke kosten op het moment dat de uitvaart plaatsvindt.

Naturaverzekering

Wilt u deze onzekerheid vermijden dan is het optie om gebruik te maken van een naturaverzekering. Met deze verzekering zijn de uitvaartproducten en diensten verzekerd. Het is met een naturaverzekering vooraf duidelijk welke uitvaartproducten en diensten er worden afgenomen rondom de uitvaart. Stel dat de kosten hiervan in de loop der tijd zijn gestegen dan worden ze toch vergoed. Toch kiezen veel mensen voor een kapitaalverzekering aangezien er dan een vrijheid wordt behouden om te kiezen hoe de uitvaart wordt vormgegeven als het zover is. Er wordt een bedrag uitgekeerd waarmee zelf kan worden bepaald waarin dit omtrent de uitvaart aan wordt besteed.

Uitvaartverzekering met indexatie

Een andere optie om zeker te zijn dat alle kosten van de uitvaart gedekt zijn is door gebruik te maken van een uitvaartverzekering met indexatie. Bij een uitvaartverzekering met indexatie wordt ieder jaar een inflatiecorrectie doorgevoerd zodat de het zeker is dat het uit te keren bedrag voor de uitvaart klopt met actuele situatie. Nadeel van deze uitvaartverzekering is dat de uitvaartpremie ieder jaar toeneemt. Anderzijds geeft wel de garantie dat nabestaanden niet met een restschuld worden opgezadeld.

Op onze pagina uitvaartverzekeringen vergelijken ziet u de meest gekozen uitvaartverzekeringen van Nederland.  U kunt er ook voor kiezen om de pagina te bekijken met de goedkoopste uitvaartverzekeringen of beste uitvaartverzekeringen.

Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 3.7
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team