Wat gebeurt er nadat iemand is overleden?

bloemen-dood

Laatst bijgewerkt op 29 maart 2020 door Uitvaart Webmaster(s)

Het overlijden van een naaste is altijd ingrijpend en heftig. Ook wanneer de dood door ziekte niet onverwacht is, zal de invloed op familie en vrienden groot zijn. Toch moet er na het overlijden ook veel gebeuren om de uitvaart waardig en zonder problemen te laten verlopen.

Direct na het overlijden moeten er verschillende dingen gebeuren. Veel van de zorg wordt opgenomen door een uitvaartbegeleider. Met een (natura) uitvaartverzekering wordt werk uit handen genomen door de uitvaartverzekeraar en begeleider.

Veel mensen zitten met vragen wat er eigenlijk precies gebeurt nadat iemand overlijdt. Elkeuitvaartverzekering.nl loopt de eerste twee dagen door.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

 

Na het overlijden: inschakelen arts en uitvaartondernemer

Hoe het proces na een overlijden precies verloopt hangt af van de situatie. Na een lang ziekbed zijn vaak al enige zaken voorbereid. Soms ligt iemand in het ziekenhuis en wordt vanuit het ziekenhuis werk uit handen genomen.

Na een overlijden is het gebruikelijk dat naasten in kennis gesteld worden en afscheid kunnen nemen. Voor directe naasten kan dit thuis of in het ziekenhuis op bed, maar voor de meeste mensen is dit moment er in een uitvaartcentrum en/of bij de uitvaart zelf.

Volgens de wet moet een arts officieel de dood vaststellen. Voordat dit gebeurt is mag er nog niets gebeuren met de overledene. De arts werkt meestal onafhankelijk van de uitvaartondernemer en moet dus ook afzonderlijk in kennis gesteld worden. De arts komt langs en stelt vervolgens de dood vast, wat vastgelegd wordt op officiële formulieren. Het overlijden wordt bij de gemeente aangegeven, waarna deze een overlijdensakte afgeeft.

Vervolgens kunnen de nabestaanden zelf bepalen waar de opbaring plaatsvindt: thuis of in een mortuarium. Bij veel natura uitvaartverzekeringen vallen beide opties onder de dekking.

Opbaren overledene

Na het overlijden wordt de overledene afgelegd. Dit houdt in dat hij of zij wordt gewassen en schone kleding wordt aangetrokken. Na enige uren treedt lijkstijfheid op, waarbij de spieren stijf worden en nauwelijks bewogen kunnen worden. Het is niet ongebruikelijk om het lichaam tijdens het afleggen een beetje te masseren, wat de stijfheid verminderd. Het afleggen moet voor deze tijd gebeuren om moeilijkheden te voorkomen. Na enkele dagen verdwijnt de stijfheid weer.

De harde werkelijkheid is dat een lichaam begint te ontbinden wanneer het overleden is. Daarom is het belangrijk dat het lichaam tijdens de opbaring gekoeld wordt. Bij een thuisopbaring wordt het lichaam op een gekoelde plaat gelegd om ontbinding te remmen. In een mortuarium ligt de overledene in een koelcel.

Moment van afscheid

Een uitvaart vindt gemiddeld vijf dagen na het overlijden plaats. In de tussentijd is er meestal een moment van afscheid voor naasten. Zij kunnen de overledene thuis of in het mortuarium bezoeken. In het tweede geval heeft de uitvaartondernemer meestal een speciale, mooie ruimte waarin de overleden zich tijdelijk op een gekoelde plaat. Meestal is er op een dergelijk moment een periode van één of twee uur waarin naasten mogen langskomen voor het afscheid.

Het is volledig aan de naasten of ze een dergelijk moment willen openstellen voor vrienden of familie die verder van de overledene afstonden.

Overbrengen naar uitvaartcentrum

Op de dag van de begrafenis of crematie wordt de overledene overgebracht naar het uitvaartcentrum. Was de overledene of is de familie religieus, dan is het mogelijk om eerst een dienst te hebben in een kerk, maar normaal gesproken is de dienst op de locatie waar de overledene ook begraven of gecremeerd gaat worden.

De tocht van de locatie van opbaren naar het locatie van begraven of crematie is doorgaans met de lijkwagen voorop en alle aanwezigen in volgauto’s hierachter met een lage, gepaste snelheid. Doorgaans wordt de weg voor een dergelijke tocht niet afgezet, maar bieden andere automobilisten de stoet alle ruimte om voorbij te gaan.

De uitvaart is er meestal voor iedereen die graag afscheid wil nemen, maar ook hier hebben de directe naasten (en de overledene zelf door middel van het testament) het laatste woord in de precieze invulling. Vaak, maar niet altijd, is de kist open.

Na de dienst vindt het begraven of cremeren plaats. Waar de dienst zelf vaak een meer openbaar karakter heeft, is het begraven of cremeren in veel gevallen besloten voor directe familie en vrienden.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand
Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 4.7
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team