Klik op ‘bekijken’ om de premie te berekenen. Premies up-to-date!

​Uitvaartverzekeringen vergelijken

Een uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten kan eenvoudig via onderstaande tabel. Wij vergelijken de aangeboden uitvaartverzekeringen op basis van het verzekerde bedrag, de mogelijkheid om kinderen mee te verzekeren en de maandpremie. Kies de uitvaartverzekering die het beste aansluit op jouw voorkeuren!

Uitvaartverzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis (tot 18 jaar) Soort verzekering Premie p/m Bereken premie
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij te besteden + €2.500 dienstpakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 verzekerd Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 6.359,-
        Gekozen door 36%
Ardanta ASR € 9.500,- Kapitaal Premie p/m: € 11,34
Verz. bedrag: € 7.000,-
        Gekozen door 5%
Twenthe € 9.500,- Geldbedrag vrij besteedbaar Premie p/m: € 12,11
Verz. bedrag: € 8.000,-
        Gekozen door 16%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 12,17 Bekijken
Verz. bedrag: € 6.359,-
        Gekozen door 36%
TAF € 9.500,- Geldbedrag vrij besteedbaar Premie p/m: € 14,63
Verz. bedrag: € 8.000,-
        Gekozen door 16%

De getoonde maandpremies zijn gebaseerd op een 27-jarige geboren op 01-01-1996.

Lees hier hoe wij uitvaartverzekeringen vergelijken

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

Een uitvaartverzekering vergelijken kan met behulp van het handige overzicht, ook kun je snel de beste of goedkoopste verzekering kiezen. Het bovenstaande overzicht toont de meest gekozen begrafenisverzekeringen van 2024. Meer uitleg nodig over de mogelijke verzekeringen? Lees dan ook onze blog over de verschillende opties.

Reacties van bezoekers

Uitvaartverzekeraars vergelijken

uitvaartverzekering vergelijken
Het kiezen van de juiste verzekering vraagt een uitgebreide vergelijking en kennis van je persoonlijke wensen.

De uitvaartverzekeraars die je op deze site kunt vergelijken zijn onder meer Monuta, DELA, en Ardanta. Deze verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om alleen een geldbedrag te verzekeren, dit noemen we een kapitaalverzekering. Ook is het mogelijk om een dienstenpakket samen te stellen, dit noemen we een naturaverzekering. Bovendien kan er een combinatieverzekering worden afgesloten, waarbij zowel diensten als een geldbedrag gedekt wordt. Tenslotte is het mogelijk een overlijdensverzekering af te sluiten.

Bij de meeste maatschappijen wordt een combinatieverzekering aangeboden. Dit type neemt veel zorgen uit handen van de nabestaanden, maar biedt ook mogelijkheden om zelf aspecten van de uitvaartdienst in te vullen met een vrij te besteden bedrag. Dit vrije bedrag kan bij de meeste maatschappijen eenvoudig verhoogd worden naar wens van de verzekeringsnemer.

Speciale wensen en verzoeken

Veel mensen hebben specifieke wensen voor een uitvaart. Hier wordt in deze vergelijker geen rekening mee gehouden. Wel is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om tot een bepaalde hoogte zelf de dekking in te vullen, zodat de verzekering altijd op maat is voor de persoonlijke wensen. Hierbij kan gedacht worden aan de invulling van de catering, de hoeveelheid rouwdruk die beschikbaar wordt gesteld en de uitvoering van de ceremonie.

Voor deze informatie is er voor iedere verzekeraar een eigen pagina aangemaakt. Op deze pagina’s vind je voor iedere instantie uitgebreide informatie die kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Op deze pagina vind je ook de voor- en nadelen van de verzekeraar terug. De verzorging van de uitvaart kan in sommige gevallen ook geheel door de verzekeraar geregeld worden. De meeste maatschappijen werken samen met uitvaartverzorgers met veel ervaring en een persoonlijke, gedegen ondersteuning.

Zelf regelen

Vaak zijn er echter wel een aantal zaken die je nabestaanden zelf moeten regelen, zoals de begraafplaats en de betaling van grafkosten. De hoogte van deze kosten hangt met name samen met de locatie. In stedelijke gebieden liggen de prijzen hoger dan in meer landelijke gebieden van het land. Wil je alles zelf regelen? Dit kan natuurlijk ook. Afhankelijk van de eigen wens en verzekeraar wordt hiervoor vaak een meerprijs gerekend, die terugkomt in de premie die periodiek betaald moet worden.

Het is mogelijk om een religieuze uitvaart te laten verzekeren. Alle verzekeraars hebben ervaring met een dienst volgens een religie, waaronder christelijk, joods en islamitisch. Het is goed om dit aan te geven tijdens het afsluiten, zodat er een offerte op maat gemaakt kan worden die voldoet aan religieuze richtlijnen voor een uitvaartdienst.

Hoogte premie uitvaartverzekering

De premie die je gaat betalen hangt met name af van je leeftijd op het moment van afsluiten. Wanneer iemand van 20 jaar oud een uitvaartverzekering afsluit, betaalt deze persoon vaak veel minder premie dan iemand van 70. Dit omdat de persoon van 20 in de meeste gevallen veel meer jaren premie gaat betalen dan de persoon van 70 jaar oud. Gemiddeld betaalt iedere verzekerde op deze wijze evenveel premie gedurende zijn of haar leven.

Met het oog op de vaste lasten is het echter wel goed om de verzekering op jonge leeftijd af te sluiten. De maandelijkse premie bedraagt dan slechts enkele euro’s per maand. Op hoge leeftijd kan de premie een aanzienlijke invloed hebben op de vaste lasten. Wil je meer weten over de premieberekening, lees dan ook onze blog over dit onderwerp.

Vergelijk en kies een verzekering die bij je past

Met onze vergelijker kun je eenvoudig kiezen voor de beste uitvaartverzekering op prijs en kwaliteit. Natuurlijk kun je ook eenvoudig de prijzen van alle verzekeringen met elkaar vergelijken. Zo kun je  simpelweg gaan voor de goedkoopste verzekering, hoewel het goed is om op meer af te gaan dan enkel de kosten. Uiteraard is dit wel afhankelijk van je leeftijd, je wensen en bijvoorbeeld het aantal mee te verzekeren kinderen in je verzekering.

 “Vergelijk eenvoudig de prijzen van alle verzekeraars.”

Onze top 3 begrafenisverzekeringen is gebaseerd op de maandpremie, de voor- en nadelen en de ervaringen van consumenten met deze verzekeringen. Zo hoef je zelf niet te kiezen, maar is de keus al voor je gemaakt! Het is het belangrijkst om je persoonlijke wensen voorop te stellen, zo vind je vast en zeker de uitvaartverzekering die het best bij je past. Neem altijd de tijd die je nodig hebt tijdens het vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Omdat iedere verzekeraar eigen voorwaarden heeft, is het goed om ook na het maken van een eerste selectie nog uitgebreid door de dekkingsvoorwaarden te gaan. Bekijk onze blog en veelgestelde vragen voor hulp bij het maken van de juiste keuze.

Aandachtspunten tijdens het vergelijken uitvaartverzekeringen

Hoe moet ik een uitvaartverzekering vergelijken? Door verschillende natura- en/of kapotaalverzekeringen met elkaar te vergelijken, kun je objectief bepalen welke verzekering het beste bij je past. Om verschillende verzekeraars goed met elkaar te kunnen vergelijken moet je echter wel weten op welke factoren je moet letten.

Een voor de hand liggende factor is de premie die betaald moet worden. Deze wordt met name bepaald aan de hand van de leeftijd van de aanvrager, maar ook op basis van de dekking. De uitvaartverzekering met de laagste premie is daarom niet per definitie de beste optie voor jou persoonlijk. Het kan helpen om voor het zoeken naar de juiste verzekering een lijstje te maken met de belangrijkste persoonlijke wensen. Zo kun je op een meer gerichte wijze kijken naar verschillende opties en daarmee sneller een betere keuze maken.

Vergelijk de premie van verschillende uitvaartverzekeraars alleen wanneer het dekkingsbedrag gelijk of vrijwel gelijk is. Ga je een uitverzekering vergelijken met andere verzekeringen, neem dan altijd de volgende drie factoren mee in je vergelijking:

1. Dekkingsgraad

Bij een uitvaartverzekering waarin diensten worden verzekerd, kan het per verzekeraar verschillen welke diensten dit precies zijn. Standaard gedekte diensten zijn onder meer de zaalhuur voor de dienst, een standaardkist en een rouwwagen. Houd er rekening mee dat dekking van grafkosten vaak niet betekent dat een persoonlijk graf gedekt is. Het gaat hier vaak om een algemeen graf, dat gedeeld wordt met anderen. Bovendien mag dit graf na enige tijd geruimd worden, zonder overleg met de nabestaande. Dit gebeurt overigens niet vaak.

Zaken die niet bij iedere verzekeraar gedekt worden zijn onder meer een rechtsbijstandsdekking en een ongevallenvergoeding. Ook kunnen er verschillen bestaat in de beschikbare catering tijdens de uitvaart, de rouwdruk en het maximale aantal gasten op de uitvaart.

Neem deze factoren mee bij het vergelijken van de verzekeringen. Alle verzekeraars hebben op de website (beschikbaar via de links hierboven) een beknopt overzicht van hun polisvoorwaarden. Hiermee kun je op één oogopslag zien wat er verwacht kan worden van de geleverde diensten per verzekeraar.

2. Indexatie

Een erg belangrijke factor bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen is of deze geïndexeerd is. Indexatie wil zeggen dat de begrafenisverzekering waardevast is. Omdat een uitvaartverzekering in veel gevallen decennia voor het overlijden al wordt afgesloten, is dit essentieel.

Door onder meer inflatie is € 8000,00 op het moment van afsluiten meer waard dan na tientallen jaren, wanneer de verzekerde overlijdt. Met indexatie wordt onder meer voor inflatie gecorrigeerd, waardoor de waarde die een verzekering op het moment van afsluiten representeert ook na vele jaren nog gelijk is.

Hoewel de meeste uitvaartverzekeraars de verzekering altijd indexeren, is het niet onverstandig dit nog te controleren voordat een verzekering wordt afgesloten. Bij sommige verzekeraars kun je zelf kiezen of de verzekering geïndexeerd moet worden. Houd er rekening mee dat indexering ook betekent dat de premie periodiek verhoogd wordt. Deze stijging gaat in theorie echter gelijk op met salarisstijgingen die compenseren voor inflatie.

3. Aanpasbaarheid

Sluit je als twintigjarige een uitvaartverzekering af, dan weet je waarschijnlijk nog niet exact wat voor type uitvaart je wilt over vele tientallen jaren. Ook kunnen je wensen in de loop der tijd veranderen. Om er zeker van te zijn dat de uitvaartverzekering altijd aansluit bij je wensen, is het goed om te letten op de mogelijkheid tot aanpassingen die de verzekeraar biedt.

Bij sommige verzekeraars is het maken van aanpassingen lastiger dan bij andere verzekeraars. Ga je een uitvaartverzekering vergelijken met andere verzekeringen, bekijk dan de polisvoorwaarden om meer te weten te komen over de mogelijkheid tot aanpassingen. In veel gevallen kan de dekking in hoge mate gepersonaliseerd worden. Wel kan dit gepaard gaan met een verhoging van de premie, bijvoorbeeld wanneer het maximale aantal gasten op de uitvaart uitgebreid moet worden.

Uitvaartverzekering vergelijken online

Tegenwoordig worden bijna alle uitvaartverzekeringen online afgesloten. Een uitvaartverzekering vergelijken is hierdoor makkelijker en overzichtelijker geworden. Alle informatie kan naast elkaar worden gelegd. Zo is het eenvoudiger om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wij helpen je graag op weg om op de juiste manier verschillende verzekeringen tegen elkaar af te zetten.

​Welk type verzekering moet ik kiezen?

Grofweg bestaan er vier soorten uitvaartverzekeringen: de kapitaalverzekering, de naturaverzekering, de natura sommenverzekering en de combinatieverzekering.

  • Met een kapitaalverzekering verzeker je een specifiek bedrag dat nabestaanden vrij kunnen besteden.
  • Bij een naturaverzekering worden specifieke diensten en objecten verzekerd ter waarde van een bepaald bedrag.
  • Heb je een natura sommenverzekering, dan krijgen de nabestaanden een bedrag, maar mag dit uitsluitend worden uitgegeven aan de uitvaartverzekering.
  • Het hebben van een combinatieverzekering houdt in dat zowel diensten als een vooraf bepaald geldbedrag verzekerd worden.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen vergelijken

​Een groot deel van de uitvaartverzekeringen is tegenwoordig een kapitaalverzekering of een combinatieverzekering. Verschillende verzekeringen hebben verschillende voordelen. Houd rekening met de verschillende typen uitvaartverzekeringen wanneer je uitvaartverzekeringen vergelijkt. Soms zijn verschillende typen verzekeringen niet goed vergelijkbaar.

Veel uitvaartverzekeraars hebben deals met bedrijven, zodat zij goedkoper diensten kunnen afnemen. Zo kan het voorkomen dat een naturaverzekering ter waarde van € 6.000,00 meer diensten mogelijk maakt dan een kapitaalverzekering ter waarde van € 7.000,00, omdat je als particulier geen dergelijke kortingsdeals hebt die de verzekeraar wel heeft.

Dit kan vooraf gecontroleerd worden door zelf te inventariseren wat bepaalde diensten en objecten kosten bij afname en dit vervolgens te vergelijken met de dekking van een naturaverzekering.

Hieronder volgt voor ieder type verzekering nog een korte beschrijving.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt er een specifiek bedrag verzekerd. Dit bedrag wordt bij het overlijden van de verzekerde uitgekeerd aan de nabestaanden. Hoewel dit type verzekering natuurlijk bedoelt is voor het bekostigen van de uitvaart, kunnen de nabestaanden zelf bepalen wat ze met het geld doen.

Het is gebruikelijk om een kapitaalverzekering te indexeren. Dit wil zeggen dat het gedekte bedrag jaarlijks of per enkele jaren stijgt, zodat het nog steeds dezelfde waarde vertegenwoordigd. Zonder indexatie kan een kapitaalverzekering steeds minder waard worden door inflatie. Omdat veel mensen decennia voor het overlijden een uitvaartverzekering afsluiten, is indexatie vrijwel altijd verstandig.

Naturaverzekering

De tegenhanger van de kapitaalverzekering is de naturaverzekering. Bij een naturaverzekering wordt er ook een bedrag gedekt, maar wordt dit bedrag niet in geld uitgekeerd aan de nabestaanden. In plaats hiervan vertegenwoordigt het gedekte bedrag enkele diensten en objecten.

Het verschil per naturaverzekering wat er wel of niet onder de dekking valt. Dit hangt bovendien samen met de hoogte van de dekking. Standaard zijn in elk geval zaken als een simpele kist, huur van de uitvaartruimte, een bloemstuk en catering inbegrepen. Ook een naturaverzekering kan geïndexeerd worden. In dit geval kijkt de verzekeraar hoeveel de gedekte diensten en objecten kosten en verandert op basis hiervan de premie.

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering is een combinatie van een natura- en kapitaalverzekering. Tegenwoordig zijn veel uitvaartverzekeringen een combinatieverzekering, hoewel het sterk kan verschillen wat het aandeel van natura en kapitaal is. Bij de meeste verzekeringen is er een klein vrij uit te geven bedrag.

Over het algemeen heeft men het pas over een combinatieverzekering wanneer het vrije bedrag een aanzienlijk deel van de totale dekking inneemt.

Natura sommenverzekering

Een redelijk ongebruikelijk type uitvaartverzekering is de natura sommenverzekering. Anders dan de naam doet denken, worden er hier geen diensten en objecten gedekte, zoals dit het geval is bij de naturaverzekering. De natura sommenverzekering lijkt het meeste op de kapitaalverzekering. Er wordt een geldbedrag gedekt, dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

Het verschil met de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden dit geld alleen mogen gebruiken voor de uitvaart. De nabestaanden moeten de kosten van de uitvaart voorschieten en kunnen deze achteraf declareren bij de verzekeraar. Kosten die buiten de uitvaart vallen worden niet vergoed.

Uitkering van de verzekering

Wanneer iemand overlijdt, moeten de nabestaanden de afgesloten verzekering opeisen bij de verzekeringsmaatschappij. Dit is één van de eerste stappen die ondernomen moet worden nadat iemand overlijdt, omdat de verzekeraar in de meeste gevallen veel werk verricht rond de uitvaart, ook direct na het overlijden. Nadat een schouwarts iemand heeft doodverklaart, moet ook de verzekeraar op de hoogte gesteld worden van het overlijden.

Afhankelijk van het type verzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag gestort, of wordt het dienstenpakket van een naturaverzekering gebruikt. Het is goed om belangrijke gegevens rond de verzekering op een vindbare plek op te slaan, zodat nabestaanden eenvoudig weten wat ze moeten doen en kunnen verwachten van de verzekeraar. Vanzelfsprekend kan de maatschappij hier ook bij assisteren. Lees in onze blog meer over zaken die geregeld moet worden kort na het overlijden van een naaste.

Hoe vergelijken wij uitvaartverzekeringen?

Het is ons doel om je zo goed mogelijk te helpen bij het vergelijken. Bekijk de pagina ‘hoe vergelijken wij uitvaartverzekeringen‘ voor meer informatie.

De goedkoopste uitvaartverzekering

De keuze van onze top 3 goedkoopste uitvaartverzekeringen is gebaseerd op de maandpremie, de voor- en nadelen en de ervaringen van consumenten met deze verzekeringen. Op basis daarvan is Monuta uitgekozen tot meest populaire uitvaartverzekering. Volgens hun berekening kost een uitvaart al gauw tussen de € 6.500 en €11.000. U kunt een polis bij Monuta altijd aanpassen en kinderen tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd. Er worden geen pakketten aangeboden waardoor de uitvaartzorg beter wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen. De hoogte van het zelf te besteden bedrag bepaalt u zelf en dit bedrag is tussentijds aanpasbaar terwijl zij volledige ondersteuning met een vast aanspreekpunt aan de nabestaanden beloven.

De beste uitvaartverzekering

Dela is een paar jaar geleden door de consumentenbond uitgekozen tot de beste uitvaartverzekering. Volgens Dela zijn tegenwoordig de gemiddelde kosten van een begrafenis  ongeveer € 9.500 en voor een crematie € 7.500. Al voor een klein bedrag per maand kan bij Dela een verzekering worden afgesloten met een verzekerde waarde van € 9000 en een levenslange looptijd. Kinderen worden daarbij niet gratis meeverzekerd. De Dela verzekering is altijd aanpasbaar. De laatste jaren komt bij het vergelijken van de beste uitvaartverzekering die van Monuta ook erg goed naar voren.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

Disclaimer
Hoewel informatie en prijzen op onze website met de grootst mogelijke zorg worden samengesteld, zijn onjuistheden of onvolledigheden in onze berichtgeving te allen tijde voorbehouden. De prijzen die op de website van de adverteerder staan vermeld, zijn leidend. Prijzen en gegevens op onze website kunnen slechts als ijkgegevens worden beschouwd. Onze website is een informatief hulpmiddel en geen advies of bemiddeling.